Կիվին, պապայան, գուավան և թեթև չհասած բանանները կարող են նվազեցնել փքվածությունը և բարելավել մարսողությունը՝ շնորհիվ բնական ֆերմենտների և պրեբիոտիկների։
Այդ մասին ասել է գաստրոէնտերոլոգ և Հարվարդի համալսարանի շրջանավարտ Սաուրաբ Սեթին՝ Daily Mail-ին տված հարցազրույցում։
Մասնագետի խոսքով՝ այս մրգերը պարունակում են ակտինիդին ֆերմենտ, որը օգնում է բարելավել մարսողությունն ուտելուց հետո։
«Նախորդ ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ չորս շաբաթվա ընթացքում օրական երկու-երեք կիվիի կանոնավոր օգտագործումը բարելավում է աղիների ընդհանուր առողջությունը», - բացատրել է փորձագետը։
Բժիշկ Սեթին նաև նշել է պապայայի օգտակար հատկությունները. այն հարուստ է պապաին ֆերմենտով, որը «հզոր բնական մարսողական կատալիզատոր» է։ Գաստրոէնտերոլոգը մեջբերել է 2024 թվականի մի ուսումնասիրություն, որի համաձայն՝ պապաինը բարելավել է ձկան մարսողությունը՝ հաստատելով դրա կենսաբանական ակտիվությունը։
Բժիշկը թեթևակի չհասած բանաններն անվանել է դիմացկուն օսլայի և պեկտինի լավ աղբյուր՝ մանրաթելերի տեսակներ, որոնք գործում են որպես պրեբիոտիկներ։ Դրանք աջակցում են օգտակար աղիքային մանրէների կենսունակությանը և օգնում են կայունացնել արյան մեջ շաքարի մակարդակը։
Սեթիի խոսքով՝ գուավան հարուստ է մանրաթելերով և C վիտամինով, որոնք նպաստում են աղիների մեղմ և կանոնավոր դատարկմանը։ Այս նյութերը նաև նպաստում են միկրոբիոմի՝ մանրէների համայնքի առողջությանը, որը ազդում է ոչ միայն մարսողության, այլև անձեռնմխելիության և հոգեկան բարեկեցության վրա։