D վիտամինը չի կարելի համատեղել կալցիումի, երկաթի և ալկոհոլի հետ։ Այն կարող է նվազեցնել կալցիումի և երկաթի կլանումը, իսկ ալկոհոլը, ընդհակառակը, կարող է նվազեցնել վիտամին D-ի արդյունավետությունը։
Այս մասին Gazeta.Ru-ին ասել է Fomina Clinic ցանցի թերապևտ Ալբինա Ռախմատուլինան։
«Չնայած վիտամին D-ն և կալցիումը միասին աշխատում են ամուր ոսկորների խթանման համար, դուք չպետք է դրանք միաժամանակ ընդունեք: Ավելի լավ է ժամանակի ընթացքում հեռացնել դրանց ընդունումը՝ խուսափելու համար մարսողական համակարգի ծանրաբեռնվածությունից և առավելագույնի հասցնելու յուրաքանչյուր նյութի կլանումը: Վիտամին D-ն կարող է նաև նվազեցնել երկաթի կլանումը, ուստի ավելի լավ է դրանց ընդունումը բաց թողնել (օրինակ՝ վիտամին D-ն առավոտյան, երկաթը՝ երեկոյան): Աշխատեք նաև ալկոհոլ ընդունելուց հետո մի քանի ժամ խուսափել ընդունումից»,- նշել է բժիշկը։
Միաժամանակ, ըստ բժշկի, վիտամին D-ն կարելի է համադրել Օմեգա-3-ի և մագնեզիումի հետ։ Դրանք կարող են օգնել բարելավել վիտամին D-ի կլանումը:
«Վիտամին D-ն ճարպ լուծվող է, ինչը նշանակում է, որ այն ավելի լավ է ներծծվում ճարպ պարունակող մթերքների միջոցով: Ուստի օպտիմալ է այն ընդունել ուտելու հետ կամ անմիջապես հետո, նախընտրելի է առողջարար ճարպերով հարուստ մթերքների հետ (օրինակ՝ ավոկադո, ընկույզ, ձուկ կամ ձիթապտղի յուղ)»,- նշել է բժիշկը։