Ժամանց

Ճապոնացիները տարեկան ուտում են 10 հզ տոննա ֆուգու. ի՞նչն է այդքան թանկ դարձնում թունավոր ձկնատեսակը

Գոյություն ունի ուռչող ձկների ավելի քան 120 տեսակ. 22 տարբեր տեսակներ ռեստորաններում օգտագործելու համար հաստատված են Ճապոնիայի կառավարության կողմից: Բայց մեկն ավելի թանկ է և ավելի թունավոր, քան մյուսները. դա տորաֆուգուն կամ վագրաձուկն է:

Վայրի տորաֆուգուն հաճախ հանդիպում է բարձրակարգ ռեստորաններում, որտեղ այն մատուցում են թղթի բարակության սաշիմիի տեսքով՝ տապակած, օգտագործվում է նաև հիրեզակե կոչվող տաք սակե պատրաստելու համար: Յամադայան ավելի քան 100 տարի մատուցում է այս ձուկը: Նրանք ֆուգուն բռնում են հարավային Ճապոնիայում և կենդանի վիճակում ինքնաթիռով տեղափոխում Տոկիոյի՝ իրենց ռեստորանները:

Հաեդոմարի շուկայում ֆուգուն աճուրդի է հանվում պայուսակի և ձեռքի գաղտնի ազդանշանների միջոցով: Յուրաքանչյուր պոտենցիալ գնորդ ձեռքը դնում է պայուսակի մեջ և գաղտնի կերպով գին առաջարկում՝ նախքան հաջողակ գնորդի ընտրությունը: Նման վտանգավոր մթերք վաճառելիս անվտանգությունն առաջնային է։ 2018 թվականին սուպերմարկետներից մեկը պատահաբար վաճառել էր ձկան հինգ փաթեթ, որոնց թունավոր լյարդը չէր հեռացվել, և քաղաքն օգտագործեց իր հրթիռային ազդանշանային համակարգը՝ բնակիչներին զգուշացնելու համար:

Ֆուգուի մեջ հայտնաբերված տետրոդոտոքսինն ավելի թունավոր է, քան ցիանիդը, և ամեն տարի մոտ 20 մարդ թունավորվում է այս ձուկը սխալ պատրաստելու հետևանքով: Ֆուգուն անվտանգ պատրաստելու համար մեծ հմտություն և փորձ է պահանջվում: Թունավոր մասերը կարող են տարբեր լինել՝ ըստ տեսակների, և այժմ հայտնվում են հիբրիդային տեսակներ, որոնք ավելի դժվար է տարբերակել: Ամենադժվարը տարբերակելն է էգ ֆուգուի ձվարանները, որոնք չափազանց թունավոր են, արու ֆուգուի ամորձիներից, որոնք համարվում են նրբախորտիկ:

Ճապոնիայի կառավարությունը խստորեն վերահսկում է, թե ով կարող է ֆուգու պատրաստել, և խոհարարները պետք է բարդ քննություն հանձնեն՝ նախքան նրանց թույլ տրվի պատրաստել այն: Այս խիստ կանոնակարգը նշանակում է, որ թեև ձուկը կարող է մահացու լինել, բայց ամեն տարի շատ ավելի մարդ մահանում է ոստրե ուտելուց, քան ֆուգուից:

Այս ձուկը պատրաստելու համար անհրաժեշտ ուսուցումը և հմտությունները բարձրացնում են դրա գինը: Ձուկը սպանվում է պատրաստվելուց վայրկյաններ առաջ։ Գործընթացը կարող է սարսափելի թվալ, քանի որ դրա մկանները դեռ ջղաձգվում են, իսկ ձուկը սատկած է: Ձուկը սպանելու այս մեթոդով միսը ավելի երկար է մնում թարմ, իսկ Յամադայայում ֆուգուն հնեցնում են 24 ժամով՝ մատուցելուց առաջ: Վագրի ֆուգուի թանկ գնի համար ևս մեկ պատճառ կա՝ գերձկնորսությունը:

Վագրային ֆուգու ձուկը գրեթե վտանգված է, և 2005 թվականին Ճապոնիայի կառավարությունը սահմանափակեց ձկնորսության քվոտաները և սեզոնները: Ճապոնիայում մեկ այլ հայտնի ուտելի ձկնատեսակի՝ չինական ուռչող ձկան թվաքանակը վերջին 45 տարվա ընթացքում կրճատվել է 99,9%-ով: Աճեցված տարբերակները շատ ավելի էժան են, և ավելի մատչելի ֆուգու-ռեստորաններ են սկսում հայտնվել, բայց աճեցված տարբերակի մասին շատ սպառողներ ասում են, որ այն այնքան էլ համեղ չէ:

Վայրի ֆուգուի բարձր գինը երաշխավորում է, որ այն ապահով կերպով պատրաստված է փորձառու խոհարարի կողմից, և երբ գործ ունես պոտենցիալ մահացու ձկան հետ, այդ թանկ գինը հուսադրող է: